Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Αποτελέσματα εκπτωτικής περιόδου 8 Ιανουαρίου 2018 έως 28 Φεβρουαρίου 2018

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

 

ΘΕΜΑ: Αποτελέσματα εκπτωτικής περιόδου 8 Ιανουαρίου 2018 έως 28 Φεβρουαρίου 2018

 Το προηγούμενο διάστημα και ιδιαίτερα  την περίοδο των εκπτώσεων τα μηνύματα που ερχόταν στην  Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων δεν ήταν τα καλύτερα για τη τοπική αγορά .Κατόπιν τηλεφωνικής έρευνας σε πάνω από  30 μικρές τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις τελικά επιβεβαιωθήκαμε για την δύσκολη κατάσταση που περνάνε οι αυτοαπασχολούμενοι και  η μικρή εμπορική επιχείρηση. Η έρευνα αυτή δείχνει με τον πλέον αδιάσειστο τρόπο για ποιούς σχεδιάστηκαν ,ποιούς εξυπηρετούν και ποιοί πραγματικά έχουν συμφέρον από την παρατεταμένη εκπτωτική περίοδο. Έδειξε ποιούς τελικά συμφέρει η συνέχιση των εκπτώσεων με διάφορες παραλλαγές π.χ.10ημερα εκπτώσεων, ενδιάμεσες εκπτώσεις ,μαύρες Παρασκευές, κ.α. Δείχνει επίσης ποιές πολιτικές και ποιοί βάζουν πλάτη ώστε οι μικρές επιχειρήσεις να φύγουν από την αγορά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα   για να έχουν το πεδίο ελεύθερο οι πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα. Φαίνεται ολοκάθαρα ότι το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων οδηγεί μαθηματικά στην επιδείνωση και της δικιάς μας κατάστασης . Οι πολιτικές αυτές  προωθούνται από τη  Ευρωπαϊκή Ένωση και εφαρμόζονται πιστά από την τωρινή αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις .Στον δρόμο αυτό άξιοι συμπαραστάτες και αρωγοί οι πλειοψηφίες της Ομοσπονδίας Εμπορικών  Συλλόγων Κρήτης , φυσικά η πλειοψηφία της  ΕΣΕΕ αλλά και η Τοπική Διοίκηση (Περιφέρεια, Δήμος)  .Όλοι αυτοί  χειροκροτούν τα κυβερνητικά μέτρα και περιμένουν την δίκαιη «ανάπτυξη» που σίγουρα δεν θα ωφελήσει όλους εμάς τους μικρούς.

Έτσι έχουμε , για πρώτη φορά μείωση πάνω από 30% του τζίρου στην περίοδο των εκπτώσεων σε σύγκριση με πέρυσι παρόλο που αρκετοί συνάδελφοι προχώρησαν σε εκπτώσεις που κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο 40%.

Έχουμε ένα στους δυο συναδέλφους να έχουν πρόβλημα με την πληρωμή των  ασφαλιστικών  τους εισφορών. Καθώς επίσης σημαντικός αριθμός  συναδέλφων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κατασχέσεων κύρια σε λογαριασμούς.

Όλα αυτά αποτυπώνουν μια «ζοφερή» πραγματικότητα στον καθημερινό αγώνα που κάνει ο κάθε μικρός έμπορος και ο αυτοαπασχολούμενος στην επιβίωση του. Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται με στοιχεία ότι η διαφοροποίηση από τον τρόπο που επιχειρούν τα πολυκαταστήματα και οι αλυσίδες είναι μονόδρομος για τα μικρά εμπορικά καταστήματα. Το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας ,το άνοιγμα των Κυριακών, η πιστή παρακολούθηση των προωθητικών ενεργειών που εφαρμόζουν τα πολυκαταστήματα δεν έχουν να προσφέρουν το παραμικρό στην επιβίωση της μικρής εμπορικής επιχείρησης αντίθετα την σπρώχνουν όλο και πιο γρήγορα στο περιθώριο και στο κλείσιμο . Η  εμπειρία όμως δείχνει ότι μόνο συλλογικά και μέσα από τον Εμπορικό σύλλογο μπορούμε να διεκδικήσουμε λύσεις στα οξυμένα μας προβλήματα. Σε κοινό αγώνα με αυτούς   που πλήττονται από αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Με εκτίμηση

 Ο Πρόεδρος                                                                       Η Γενική Γραμματέας

Βουρλάκης Νίκος                                                                  Μπινιά Ιωάννα