Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Για την FRAPORT ΕΛΛΑΣ

ΧΑΝΙΑ  17/4/2018

Το Διοικητικό Συμβούλιο  του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων  στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε  στις 17/4/2018 συζήτησε το κάλεσμα της Γερμανικής Εταιρείας FRAPORT ΕΛΛΑΣ  να παραστούμε στην εκδήλωση που διοργανώνει την Πέμπτη 19/4/2018 σε ξενοδοχείο  των Χανίων με θέμα την παρουσίαση των σχεδίων για την ανάπτυξη και αναβάθμιση του αεροδρομίου Χανίων Ι.Δασκαλογιάννης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο  του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων πολύ πριν την πώληση των 14  αεροδρομίων από την Κυβέρνηση  στην FRAPORT ΕΛΛΑΣ   είχε καταθέσει την άποψη του και ζητούσε να σταματήσει το έγκλημα-πώληση  γιατί θα είχε αρνητικές συνέπειες  και για τον Χανιώτικο λαό. Η ζημιά φαίνεται ήδη στην Χανιώτικη οικονομία  και είναι μόνο η αρχή ενός σχεδίου που υπηρετεί και εξυπηρετεί  το μεγάλο τουριστικό –εμπορικό κεφάλαιο και όχι τις μικρές εμπορικές και μικρές τουριστικές επιχειρήσεις που είναι ακόμα  η πλειοψηφία και συμβάλουν τα μέγιστα στην τοπική οικονομία. Είναι γεγονός αδιάψευστο ότι η πώληση αεροδρομίων λιμανιών και σιδηρόδρομων αποτελεί βασική επιδίωξη ντόπιων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων που στόχο έχουν τα συσσωρευμένα κεφάλαια τους να επενδυθούν σε νέους πιο αποδοτικούς τομείς με καλύτερους όρους και με μεγαλύτερη κερδοφορία. Γι αυτό δεν διστάζουν να παίρνουν με οποιοδήποτε τρόπο την πολιτική που τους εξυπηρετεί αδιαφορώντας για τις τοπικές οικονομίες,  για εργασιακές σχέσεις ακόμα και για ζητήματα ασφάλειας αφού η εντατικοποίηση της εργασίας  δημιουργεί τέτοια ζητήματα. Η ιδιωτικοποίηση αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι είναι αντίθετη με τα συμφέροντα και τις ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζομένων  του Χανιώτικου λαού. Τα κέρδη των εταιρειών και  η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων  δεν μπορούν να συμβαδίζουν με τις σύγχρονες ανάγκες του λαού. Η θέση μας είναι  ξεκάθαρη. Τα αεροδρόμια ,  οι μεταφορές ,  η ενέργεια ( κ.α.)  πρέπει να είναι δημόσια –λαϊκή περιουσία . Αρκετά έχει πληρώσει και ο Χανιώτικος  λαός . Πρέπει λοιπόν να είναι δημόσια,  να εξυπηρετούν τον λαό στην καθημερινότητα του με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες μας και την ασφάλεια μας .Με αυτό το σκεπτικό δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια προσχηματική σύσκεψη που βάζει δήθεν θέμα για «ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό». Μάλλον ψάχνει συνένοχους για να νομιμοποιήσει τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της για την απρόσκοπτη κερδοφορία πάνω στις πλάτες μας.

Ο Πρόεδρος                                                                       Η Γενική Γραμματέας

Βουρλάκης Νίκος                                                                  Μπινιά Ιωάννα