Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Χθες, 21 τρέχοντος, ο ΟΑΕΕ εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 14/21.7.2015 εγκύκλιο (επισυνάπτεται στην παρούσα), με την οποία γνωστοποίει τις διαδικασίες και ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τον Οργανισμό και τις κατά τόπο Εισαγγελίες, σχετικά με τις υποθέσεις που έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος συναδέλφων μας για τις ασφαλιστικές οφειλές τους.
Ως γνωστόν, η αποποινικοποίηση των οφειλών για ίδιες εισφορές των ασφαλισμένων προς τον ΟΑΕΕ ήταν πάγιο αίτημα της ΕΣΕΕ.
Εδώ και χρόνια μαχόμαστε ενάντια σε αυτό το άδικο και επαχθές μέτρο, εξηγώντας με επιτακτικό τρόπο στους αρμόδιους ότι ήταν αμιγώς ζήτημα νομικού πολιτισμού η κατάργηση του. Ήταν και είναι ηθικά αδιανόητο να πηγαίνει ένας έμπορος στην φυλακή επειδή έχει προς το ταμείο οφειλές, που –ούτως ή άλλως- αφήνουν τον ίδιο και την οικογένειά του, χωρίς ασφάλιση, χωρίς σύνταξη και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Υπενθυμίζουμε εδώ ότι αυτό το αναχρονιστικό και άδικο νομικό πλαίσιο που αφορά στην ποινική καταδίωξη των οφειλετών του ΟΑΕΕ καταργήθηκε με το άρθρο 30 του ν.4321/2015. Το άρθρο 37 του ν. 4331/2015 ορίζει ότι οι υποθέσεις για τις οποίες έχει ασκηθεί η ποινική δίωξη θα τίθενται στο αρχείο με διάταξη του αρμόδιου Εισαγγελέα και επιπλέον, δεν θα εκτελούνται οι αποφάσεις των ποινικών δικαστηρίων που δεν έχουν εκτελεστεί και στις περιπτώσεις που ξεκίνησε η εκτέλεση τους αυτή θα διακοπεί.
Στην επισυναπτόμενη εγκύκλιο αναλύονται οι διαδικασίες από τις αρμόδιες αρχές για την οριστική επίλυση των σχετικών υποθέσεων, όπως η ενημέρωση για τις εκκρεμότητες και η απόσυρση των μηνύσεων.
Η ΕΣΕΕ αισθάνεται χαρά και ιδιαίτερη ικανοποίηση που με τον αγώνα τόσων χρόνων απομάκρυνε τη «δαμόκλειο σπάθη» της ποινικής δίωξης και της φυλάκισης επάνω από το κεφάλι του μικρομεσαίου έμπορου και επαγγελματία που έχει χτυπηθεί από την κρίση και την ύφεση.
Παραμένουμε στην διάθεσή σας και στην διάθεση των Εμπορικών Συλλόγων για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφόρηση και παρακαλούμε να γνωστοποιήσετε την παρούσα στους Εμπορικούς Συλλόγους μέλη σας.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Βασίλης Κορκίδης Γιώργος Καρανίκας