Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΣΧ ΜΕ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη και ώρα 10:00 το πρωί συνάντηση του προεδρείου του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων και μελών του συλλόγου  με τον αντιδήμαρχο οικονομικών κ Αλόγλου Αναστάσιο και την διευθύντρια της οικονομικής υπηρεσίας  κ Μποναλάκη Δέσποινα για θέματα που αφορούν κυρίως τα δημοτικά τέλη, την ανταποδοτικότητα  τους καθώς και τις ανισότητες  που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια ειδικά σε κάποιες κατηγορίες επαγγελματικών κυρίως  χώρων. Ο κ Αλόγλου μας ανέλυσε την οικονομική κατάσταση του Δήμου ειδικά με την εξέλιξη της πανδημίας και τις κινήσεις που έχουν ήδη γίνει για την ελάφρυνση των επιχειρήσεων της πόλης μας.  Σαν Εμπορικός σύλλογος Χανίων τονίσαμε πως ειδικά τώρα είναι πολύ σημαντικό να γίνουν κινήσεις ελάφρυνσης των δημοτικών τελών στους επαγγελματικούς χώρους αφού η διαδικασία διόρθωσης τετραγωνικών είναι σε εξέλιξη και θα αποφέρει βραχυπρόθεσμα έσοδα στο Δήμο. Παρουσιάστηκε σύγκλιση απόψεων και  γενικά έγινε απόλυτα αντιληπτό ότι μόνο με ανοιχτές επιχειρήσεις  ο Δήμος θα έχει έσοδα και όχι με κλειστές.  Σε αυτήν την κατεύθυνση δεσμεύτηκε ο αντιδήμαρχος ότι σε δεύτερο χρόνο και σε μεταγενέστερη συνάντηση κατά τα τέλη Νοεμβρίου θα γίνει μια προσπάθεια ελάφρυνσης επαγγελματικών κτηρίων σε περιοχές που έχουν ήδη επιβαρυμένους συντελεστές.

Σαν Εμπορικός Σύλλογος Χανίων είχαμε τονίσει εξ αρχής το πόσο σημαντικό είναι να στηριχθούν οι τοπικές επιχειρήσεις με κάθε τρόπο ειδικά τώρα που η πανδημία ήρθε να ρίξει την χαριστική βολή στο εμπόριο και την επιχειρηματικότητα.

Σε τοπικό επίπεδο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την τεράστια προσπάθεια που έκανε η οικονομική υπηρεσία του Δήμου Χανίων που με ηλεκτρονικό τρόπο παρέλαβε αιτήσεις επιχειρήσεων για απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη και μάλιστα για 2 μήνες που τα περισσότερα καταστήματα  παρέμεναν κλειστά. Σε συνέχεια αυτού του σύγχρονου πλαισίου καταγραφής η αφαίρεση από τους λογαριασμούς ήταν άμεση και ήδη άρχισε να φαίνεται στους λογαριασμούς που έρχονται αυτήν την περίοδο.

Επίσης μετά την αλλαγή από 1-1-20 του νομοθετικού πλαισίου για τα αδήλωτα τετραγωνικά είχαμε επισημάνει ότι πρέπει στο νέο νόμο να μπουν και αυτοί που έσπευσαν να δηλώσουν με τον παλαιό  νόμο και χρεώθηκαν αδίκως τεράστια αναδρομικά ποσά. Τελικά και αυτή η αδικία διορθώθηκε με νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο εσωτερικών και τον Κ Θεοδωρικάκο που αναγνώρισε την αδικία και προς τιμήν του έπραξε το  αυτονόητο διαγράφοντας αναδρομικά και προσαυξήσεις. Και σε αυτήν την περίπτωση η συμβολή της Δημοτικής αρχής ήταν καθοριστικής σημασίας για να διορθωθεί η αδικία. Μας ανακοινώθηκε λοιπό από τον δήμο Χανίων ότι όλα τα βεβαιωμένα ποσά που είχαν καταλογιστεί με τον παλαιό νόμο διαγράφησαν σε πολύ σύντομο χρόνο για τα δεδομένα της πόλης μας μια εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική για τις επιχειρήσεις.

Σαν Εμπορικός σύλλογος χανιών οφείλουμε να τονίζουμε τα προβλήματα αλλά και να αναγνωρίσουμε όταν γίνεται κάτι θετικό που τονώνει την οικονομία της πόλης μας και των επιχειρήσεων μας. Θεωρούμε πως γίνονται βήματα  του δήμου προς την σωστή κατεύθυνση. Τις επόμενες μέρες  και πριν τον προϋπολογισμό  θα ξανασυζητήσουμε εκτενώς τα δημοτικά τέλη του 2021 προσπαθώντας να διεκδικήσουμε καλύτερες και δικαιότερες χρεώσεις για τις επιχειρήσεις της πόλης μας που τόσο πολύ έχουν ανάγκη ειδικά αυτήν την περίοδο. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα εισακουστούμε και το δίκαιο θα γίνει πράξη και αυτήν την φορά.