Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 13/10/20 ΚΑΙ ΩΡΑ 18:30 ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Σαν Εμπορικός σύλλογος Χανίων από την αρχή τοποθετηθήκαμε ξεκάθαρα για την σημασία της υγειονομικής κρίσης και την ανάγκη πάνω απ όλα να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή. Έτσι όλες οι κινήσεις που έγιναν εξ’ αρχής ήταν σε αυτήν την κατεύθυνση και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία από την πλευρά της κυβέρνησης και πάνω απ’ όλα του κόσμου που συμμορφώθηκε απόλυτα στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Από εκεί και πέρα όμως δεν μπορούμε να πούμε πως στο οικονομικό κομμάτι η κυβέρνηση τα πήγε το ίδιο καλά.  Τεράστιες παραλείψεις , μεγάλα λάθη τα οποία στηλιτεύσαμε από την αρχή και κατηγοριοποίηση πολιτών με βάση το επάγγελμα τους. Έτσι κυρίως οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις επλήγησαν περισσότερο από ποτέ και σε ανεπανόρθωτο βαθμό. Οι εξαγγελίες για δάνεια-δάνεια-δάνεια μόνο παρατείνουν το πρόβλημα χωρίς να δίδετε ουσιαστική λύση. Πόλεις που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να κλείνουν και το φάσμα της ανεργίας να μεγαλώνει ημέρα με την ημέρα. Τα Χανιά είναι και αυτά μια πόλη που πλήγηκε σε τεράστιο βαθμό από την πανδημία και τις οικονομικές συνέπειες της.  Έχουμε ζητήσει σε επανειλημμένα δελτία τύπου ουσιαστική στήριξη στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αλλά δυστυχώς πέρα από την επιστρεπτέα προκαταβολή (που και αυτήν δεν την πήραν όλοι) κάτι πιο ουσιαστικό με την μορφή άμεσης επιδότησης δεν υπήρξε. Ακόμα και το πρόγραμμα μέσω περιφέρειας με τα στοιχεία και την βαθμολογία που βάζει ουσιαστικά αφήνει απ’ έξω όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Επανερχόμαστε για άλλη μια φορά και ζητάμε από την πολιτεία να σταθεί στο πλευρό των μικρών  και πολύ μικρών επιχειρήσεων δηλαδή τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας και της οικονομίας. Ζητάμε λοιπόν τα παρακάτω:

  1. Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ ως τη μόνη αποδεκτή λύση που μπορεί να περιορίσει σε ένα βαθμό τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη λειτουργία των μικροεπιχειρήσεών μας.
  2. Κατάργηση χαρατσιών όπως ο ΕΝΦΙΑ , το τέλος επιτηδεύματος αλλά και δραστική μείωση των αδίκων έμμεσων φόρων.
  3. Διαγραφή τόκων , προστίμων , και προσαυξήσεων από τα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες τουλάχιστον για τα τελευταία 10 χρόνια.
  4. Απαλλαγή από τις εισφορές ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κράτησαν ή θα κρατήσουν τα μέτρα περιορισμού , χωρίς απώλεια ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων με έκτακτη ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  5. Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων , δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες , για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις , χωρίς τόκους και προσαυξήσεις .
  6. Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή τους άλλους ιδιώτες παρόχους
  7. Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης , κατασχέσεις , πλειστηριασμοί κλπ. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους μικρούς αυτοαπασχολούμενος  και μικρούς εμπόρους .
  8. Απαλλαγή όλων των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων από δημοτικά τέλη για 6 μήνες.
  9. Άμεση μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ (24%) στο εμπόριο όπως έγινε στην εστίαση, για να μείνει όρθιος ο κλάδος του εμπορίου και να ενισχυθεί η ρευστότητα του.
  10. Άμεση δημιουργία πακέτου δόσεων στις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία σε μια ρύθμιση 120 δόσεων χωρίς προσαυξήσεις και τόκους.

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 18.30  ΚΑΙ ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

 

ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ.