Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

‘’Ώρα μηδέν για το εμπόριο’’

ΕΣΧ
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

 

Αρ.πρωτ8036                                                                         Χανιά 22/2/2021

 

 

 

                                                            Προς : Πρωθυπουργό Ελλάδος

 

κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

 

           Κοιν:    Υπουργό Οικονομικών

κ. Χρήστο Σταϊκούρα

 

Βουλευτή Χανίων

κα Ντόρα Μπακογιάννη

 

Βουλευτή Χανίων

κ.Μανούσο Βολουδάκη

 

Βουλευτή Χανίων

κ.Βασίλη Διγαλάκη

 

Βουλευτή Χανίων

κ.Παύλο Πολάκη

 

ΕΣΕΕ

 

ΟΕΣΚ

 

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

 

Θέμα :‘’Ώρα μηδέν για το εμπόριο’’

 

Η πραγματική οικονομία χρειάζεται μια «έκρηξη φοροελαφρύνσεων και μια ώθηση  προς τα εμπρός».

Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι λίγο –πολύ γνωστή. Όλοι ξέρουμε πως  το μικρό και πολύ μικρό εμπόριο είναι στην εντατική διασωληνωμένο εδώ και καιρό ειδικά μετά το 2ο και 3ο lockdown που έδωσε την χαριστική βολή στον κλάδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις τελευταίες έρευνες  1 στους 3 κινδυνεύουν να μην ανοίξουν καθόλου μετά το τέλος της πανδημίας ενώ κάθε μήνας σε lockdown αυξάνει δραματικά το ποσοστό που πλησιάζει σε κάποιες περιοχές το 50% (δηλαδή οι μισές δεν θα ανοίξουν καθόλου).

Μέσα σε όλα αυτά είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη να γίνουν ακόμα γενναιότερα βήματα κατάργησης φόρων που δεν βοηθάνε καθόλου και αποτελούν βραχνά για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

 

Γι αυτό λοιπόν ζητάμε:

1.Καταργηση του τέλους επιτηδεύματος καθότι αποτελεί έναν άδικο φόρο του μνημονίου που επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τους αυτοαπασχολούμενους και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που είναι ήδη στο κόκκινο.

2.Καταργηση της προκαταβολής φόρου καθότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνει μια επιχείρηση διπλό φόρο για κέρδη που ίσως βγάλει την επόμενη χρονιά. Οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι  και  οι πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν τεράστια κέρδη άρα ειδικά τώρα τις επιβαρύνει ακόμα περισσότερο στερώντας μέρος από την πολύτιμη ρευστότητά τους.

  1. Μετατροπή όλων των κύκλων επιστρεπτέων προκαταβολών σε «μη επιστρεπτέα» στους αυτοαπασχολούμενους και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις καθότι πλέον ακόμα και αυτά τα λίγα χρήματα όχι μόνο δεν έφτασαν,  αλλά ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί για να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας αλλά  και στα πάγια έξοδα των επιχειρήσεων.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε το γεγονός ότι στους τελευταίους κύκλους επιστρεπτέας  όλο και περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι  και πολύ μικροί έμποροι βλέπουν όλο και μικρότερα ποσά να τους καταβάλλονται. Πλέον λοιπόν η βοήθεια είναι ελάχιστη και θα πρέπει να ενισχυθούν τα ποσά άμεσα.

  1. Κατάργηση των τεκμηρίων τουλάχιστον για το 2020 και 2021 καθότι κινδυνεύουν να παγιδευτούν χιλιάδες επιχειρηματίες που έμειναν κλειστά και να μην  μπορούν να δικαιολογήσουν τα στοιχειώδη.
  2. Μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ ειδικά στους κλάδους που επλήγησαν από την πανδημία όπως είναι το εμπόριο από το 24% στο 15% για τουλάχιστον 2 χρόνια ώστε να συμβάλει στην αποκλιμάκωση των τιμών. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι κάθε γενναία μείωση φόρου αυξάνει τα έσοδα στα κρατικά ταμεία.
  3. Αφορολόγητο 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί τουλάχιστον για τα επόμενα 2 χρόνια.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις  αρκετά πλήρωσαν και πληρώνουν την τελευταία 10ετια, πίσω από αυτές  υπάρχουν ολόκληρες οικογένειες νοικοκυραίων  που άντεξαν μέσα στη λαίλαπα των μνημονίων και της υπερφορολόγησης  έναντι του ανταγωνισμού σε μια ελεύθερη αγορά που υπάρχουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά .

 

 

 

 

Όλες αυτές οι προτάσεις θεωρούμε πως είναι στην σωστή κατεύθυνση και νομίζουμε πως  είναι χρυσή ευκαιρία τώρα να γίνει μια δυναμική επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην αναπτυξιακή τροχιά που όλοι θέλουμε.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος, η οικονομία θέλει τομές και όχι συντηρητικές πολιτικές. Χρειαζόμαστε άμεσα μια «έκρηξη φοροελαφρύνσεων και σπρώξιμο  προς τα εμπρός» ώστε να πορευτούμε με αισιοδοξία στο «εγγύς» μέλλον.

 

 

Με εκτίμηση

        O   Πρόεδρος                                                                       Ο  Γενικός Γραμματέας

Τοπολιανάκης Γεώργιος                                                  Μπαρμπόπουλος Παναγιώτης