Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Να κηρυχτεί ο νομός Χανίων σε κατάσταση «οικονομικά έκτακτης ανάγκης»

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Χανιά  27/8/2020

 Προς :Υπουργό Οικονομικών

 

 κ. Χρήστο Σταϊκούρα

 

Υπουργό Ανάπτυξης  και Επενδύσεων

                                                                                                                                                                                      κ. Άδωνη Γεωργιάδη

 

  Βουλευτή Χανίων

κα Ντόρα Μπακογιάννη

 

Βουλευτή Χανίων

κ. Μανούσο Βολουδάκη

 

Βουλευτή Χανίων

κ. Βασίλη Διγαλάκη

 

Βουλευτή Χανίων

κ. Παύλο Πολάκη

 

                                                                                                                                         Κοιν:  ΕΣΕΕ

                                                                                                                                   ΜΜΕ

Θέμα: Να κηρυχτεί ο νομός Χανίων σε κατάσταση «οικονομικά έκτακτης ανάγκης»

 

Σαν Εμπορικός σύλλογος Χανίων είχαμε και έχουμε τονίσει επανειλημμένες φορές πως οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση του covid-19 και πως χρήζουν άμεσης στήριξης από την κυβέρνηση αν αύριο θέλουμε να έχουμε θέσεις εργασίας και ανοιχτά μαγαζιά και όχι λουκέτα και μεγάλα ποσοστά ανεργίας. Και σαν να μην έφτανε όλη η υγειονομική κρίση που συρρίκνωσε τον τζίρο των τοπικών επιχειρήσεων τουλάχιστον κατά 40% μεσοσταθμικά σε σχέση με πέρυσι, ήρθε και η χαριστική βολή από το μερικό lockdown που επιβλήθηκε στην πόλη μας.

Μια πόλη που βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στον τουρισμό αλλά και στον πρωτογενή τομέα. Και οι δυο τομείς φέτος έπιασαν πάτο. Αναπόφευκτα λοιπόν με μια τουριστική συρρίκνωση κατά τουλάχιστον 70%-80% και με την πολύ χαμηλή τιμή στο ελαιόλαδο για φέτος η αγορά δέχτηκε την χαριστική βολή. Η επιβεβλημένη χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους όπως και το μειωμένο ωράριο στην εστίαση ουσιαστικά τελείωσαν τις όποιες ελπίδες για μερική ανάκαμψη των επιχειρήσεων στην πόλη μας.

Κατόπιν τούτων είναι επιβεβλημένη η ανάγκη ο νομός μας να στηριχθεί άμεσα οικονομικά, και να μπει σε καθεστώς «Οικονομικά έκτακτης ανάγκης».

 

Ζητάμε λοιπόν άμεσα:

1.Αναστολή κάθε φορολογικής και ασφαλιστικής εισφοράς για τις επιχειρήσεις της πόλης μας και άμεση ενεργοποίηση ενός πακέτου τουλάχιστον 120 δόσεων που θα ρυθμίζει τα χρέη που συσσωρεύτηκαν στην εποχή covid-19.

2.Επαναφορά του μέτρου αναστολής εργασίας εργαζομένων για όλες τις επιχειρήσεις  της  πόλης μας τουλάχιστον για την περίοδο που ισχύουν τα μέτρα.

3.Επέκταση του προγράμματος «συνεργασία» και για μετά τον Οκτώβριο όπως και σε εργαζόμενους μερικής απασχόλησης.

4.Αναστολή όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για όλους τους κατοίκους της πόλης μας  που πλήττονται λόγω των έκτακτων μέτρων.

5.Επέκταση του μέτρου της μείωσης του ενοικίου για μέχρι τέλος του 2020 για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της πόλης μας.

6.Ενίσχυση με περισσότερα κονδύλια της επιστρεπτέας προκαταβολής, ως το μόνο πραγματικό εργαλείο παροχής ρευστότητας στις μικρές και πού μικρές  επιχειρήσεις ζητώντας να πριμοδοτηθούν αυτές με την μεγαλύτερη πτώση τζίρου συμπεριλαμβανομένου και του Αυγούστου, αλλά και με παράλληλη πριμοδότηση όσων δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

7.Στήριξης επιχειρήσεων εστίασης, με περαιτέρω μέτρα, ώστε να μείνουν ζωντανές και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στον κλάδο.

8.Άμεσο άνοιγμα της Γ’ Επιστρεπτέας προκαταβολής φόρου  λόγω του μερικού lockdown σε περιοχές της Ελλάδος ,  έτσι ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

 

 

 

Κύριοι Υπουργοί , κύριοι  βουλευτές, είναι η ώρα της ευθύνης. Από εδώ και πέρα καμία αδράνεια δεν δικαιολογείται και δεν συγχωρείται. Ζητάμε επιβεβλημένα τα παραπάνω μέτρα αν θέλουμε να μείνει όρθιος ο νομός μας και να υπάρχει μέλλον και αύριο.

 

Με εκτίμηση

 

 

O   Πρόεδρος                                                                         Ο Πρόεδρος                                                          Εμπορικού Συλλόγου Χανίων                                         Συλλογος Επιχειρηματιών Δ.Πλατανια «Ιάρδανος»                                                                                                                  Τοπολιανάκης Γεώργιος                                                                   Πρώιμος Μανώλης