Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Έτοιμοι για το Δίκαιο του Καταναλωτή

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Επιμορφωτικό Σεμινάριο του ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ στα Χανιά σε συνεργασία με τον Εμπορικό σύλλογο Χανίων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Consumer Law Ready»

 

Εξειδικευμένη κατάρτιση σχετικά με το πιο πρόσφατο νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους καταναλωτές παρείχε στους εμπόρους της Κρήτης το επιμορφωτικό σεμινάριο που υλοποίησε το ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ στις 16 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενημερωτικής εκστρατείας «Έτοιμοι για το Δίκαιο του Καταναλωτή».

Εκπαιδευτής του ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ εξήγησε σημαντικές πτυχές του δικαίου των καταναλωτών, με στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών σε αυτές.

Ειδικότερα, στην παρουσίαση:

  • έγινε διαχωρισμός ανάμεσα στις αγοραπωλησίες που λαμβάνουν χώρα δια ζώσης και στις εξ’ αποστάσεως συμβάσεις και αναλύθηκε το δικαίωμα υπαναχώρησης του καταναλωτή.
  • επεξηγήθηκε η διάκριση μεταξύ της νόμιμης και εμπορικής εγγύησης που διαθέτουν τα καταναλωτικά προϊόντα.
  • έγινε αναφορά στο δίκαιο που ισχύει για τις διασυνοριακές πωλήσεις και στο ποιο είναι το εφαρμοστέο δίκαιο σε περίπτωση διαφωνίας με τον έμπορο.
  • αναλύθηκαν οι αθέμιτες (προς αποφυγή) εμπορικές πρακτικές που αποτρέπουν τον καταναλωτή από το λάβει μια πλήρως τεκμηριωμένη και ελεύθερη οικονομική απόφαση.
  • εξηγήθηκε η εναλλακτική επίλυση διαφορών και η χρήση της πλατφόρμας Ηλεκτρονικής Επίλυσης Διαφορών, της επίσημης ιστοσελίδας που διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία βοηθά τους καταναλωτές και τους εμπόρους να επιλύσουν εξωδικαστικά τις διαφορές τους.

 

 

 

Το Πρόγραμμα «Έτοιμοι για το Δίκαιο του Καταναλωτή» είναι ένα Πανευρωπαϊκό project που διαχειρίζεται το BEUC (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Καταναλωτών) σε συνεργασία με την SMEunited, την οργάνωση που εκπροσωπεί τις ΜμΕ στην Ευρώπη και το Eurochambres, τον οργανισμό των Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας. Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στη χώρα μας υλοποιείται από το ΙΜΕΜΥ – ΕΣΕΕ, το ΚΕ.Π.ΚΑ και η ΕΚ.ΠΟΙ.ΖΩ.

Πληροφορίες για το Πρόγραμμα Consumer Law Ready : https://www.consumerlawready.eu/el/SME/public-page

 

 

Με εκτίμηση

 

        O   Πρόεδρος                                                                Ο Γενικός Γραμματέας

Τοπολιανάκης Γεώργιος                                              Μπαρμπόπουλος Παναγιώτης