Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Ελληνικό εμπόριο-ώρα ευθύνης. Κάλεσμα στους καταναλωτές.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Η αλληλοϋποστήριξη και η κοινωνική συνοχή ζητούμενο της επόμενης μέρας.

Μετά από 10 χρόνια μνημονίων και κρίσης η μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση άντεξε, επιβίωσε με μεγάλες όμως απώλειες. Χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν χιλιάδες ακίνητα έμειναν ξενοίκιαστα και χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς δουλειά. Το γεγονός αυτό και σε συνδυασμό με την κάθοδο των πολυεθνικών συνέβαλλε σε μια βίαιη ανακατάταξη στο χώρο του ελληνικού εμπορίου. Όλες όμως αυτές οι επιχειρήσεις που επιβίωσαν «δια πυρός και σιδήρου» είχαν και  έχουν μια τελευταία ευκαιρία να επιβιώσουν, να εκσυγχρονιστούν και να προχωρήσουν στην επόμενη ημέρα με αισιοδοξία.

Όλα αυτά μέχρι που εμφανίστηκε η υγειονομική κρίση του covid-19. Μια κρίση «άνευ προηγουμένου» που απειλεί  πλέον όλους τους κλάδους και όλες ανεξαιρέτως  τις μικρές επιχειρήσεις  όπου και αν βρίσκονται. Πλέον η ανάγκη για στήριξη των μικρών επιχειρήσεων είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Ο καταναλωτής που είναι η κινητήριος δύναμη της αγοράς μπορεί και πρέπει να στηρίξει τον γείτονα του , τον συνάδελφο του. Μόνο έτσι  η βοήθεια αυτή θα γυρίσει πίσω με δημιουργία θέσεων εργασίας και με δράσεις αλληλεγγύης που μόνο οι μικρές-τοπικές  επιχειρήσεις μπορούν και ξέρουν να προσφέρουν.

Τα τοπικά μαγαζιά που βοηθούν με κάθε ευκαιρία τα συσσίτια και τις κοινωνικές δομές της πόλης μας με ρούχα, τρόφιμα, παπούτσια και κάθε λογής προϊόντα που κάποιοι άποροι συμπολίτες μας έχουν ανάγκη. Που κάνουν δώρα σε πολιτιστικές εκδηλώσεις σχολείων, σωματείων και χορηγούν χρήματα ή εμπορεύματα για την εξυπηρέτηση όλων αυτών. Που πάντα περιμένουν να εξυπηρετήσουν τον καταναλωτή με χαμόγελο και ευγένεια λέγοντας και μια κουβέντα παραπάνω διαμορφώνοντας προσωπικές σχέσεις. Που πληρώνουν όλους τους φόρους που τους αναλογούν ή τουλάχιστον προσπαθούν σε μεγάλο βαθμό. Που απασχολούν μεγάλο αριθμό υπαλλήλων με σεβασμό στην προσωπικότητά τους  και την διαφορετικότητά τους .Που αντιμετωπίζουν τον εργαζόμενό τους σαν συνεργάτη και όχι σαν υπάλληλο. Που επιστρέφουν τα χρήματα στην τοπική κοινωνία κρατώντας και δυναμώνοντας τους κρίκους της αλυσίδας της κοινωνικής συνοχής.

 

Τώρα λοιπόν που δειλά-δειλά θα βγούμε από τα σπίτια μας και θα ξεκινήσουμε πάλι τις αγορές  μας στα πράγματα που χρειαζόμαστε ας κάνουμε όλοι μαζί ένα βήμα ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής στηρίζοντας τα μικρά τοπικά καταστήματα .  Είναι ίσως μοναδική ευκαιρία να αποδείξουμε πώς όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε περισσότερα, μπορούμε καλύτερα με αίσθημα ευθύνης  όπως αποδείξαμε και πρόσφατα με την διαχείριση της πανδημίας.

 

ΖΩ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ…ΣΤΗΡΙ-ΖΩ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

 

Με εκτίμηση

 

        O    Πρόεδρος                                                               Ο Γενικός Γραμματέας

Τοπολιανάκης Γεώργιος                                             Μπαρμπόπουλος Παναγιώτης