Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Δελτίο Τύπου για Γενική Συνέλευση και Διοικητικός απολογισμός

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Την Τετάρτη 12/6/2019 και ώρα 18:00-21:00 ο Εμπορικός σύλλογος Χανίων πραγματοποίησε την Γενική του συνέλευση στην Υπόγεια αίθουσα του ΕΒΕΧ. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν τα παρακάτω:

 1. Ανακοινώσεις και έκθεση πεπραγμένων του Δ.Σ.
 2. Διοικητικός απολογισμός 05/10/2018-31/05/2019
 3. Οικονομικός απολογισμός  1/9/2018-31/05/2019
 4. Έκθεση προϋπολογισμού 2019

Διατυπώθηκαν σειρά απόψεων για τα θέματα που απασχολούν το εμπόριο στον τόπο μας και παρ’ όλες τις διαφορετικές απόψεις, συμφωνήθηκε ότι τα προβλήματα διαρκώς μεγαλώνουν εις βάρος των μικρών αυτοαπασχολούμενων εμπόρων και προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων και πολυεθνικών. Επίσης τονίστηκε το γεγονός πως για το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε η συμμετοχή των συναδέλφων δεν ήταν ικανοποιητική όπως και όλα τα τελευταία χρόνια δυστυχώς.

Στο τέλος πραγματοποιήθηκε μυστική ψηφοφορία και εγκρίθηκαν τόσο ο Διοικητικός όσο και ο Οικονομικός απολογισμός της νέας διοίκησης με ψήφους:

Ψήφισαν:51 μέλη

Διοικητικός (27 Υπέρ /23 Κατά/ 1 Άκυρο) Εγκρίθηκε

Οικονομικός (43 Υπέρ/ 4 Κατά/ 1 Λευκό/ 3 Ακυρα) Εγκρίθηκε

Παρακάτω σας παραθέτουμε την παρουσίαση του Διοικητικού απολογισμού όπως παρουσιάστηκε από τον Γραμματέα του συλλόγου Κ Πάνο Μπαρμπόπουλο:

Μια ακόμη χρονιά πέρασε, μια ακόμη χρονιά κρίσης που βρίσκει όλα τα ελληνικά νοικοκυριά να ασφυκτιούν κάτω από το ζυγό της εξουθενωτικής φορολογίας και του κακού οικονομικά περιβάλλοντος που πλέον έχει γίνει συνήθεια για όλους μας. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ελληνικές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δυστυχώς πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να ξεφύγουν από το πολύ κακό πλαίσιο που υπάρχει στο ελληνικό «επιχειρείν» τα τελευταία 10 χρόνια. Κυβερνήσεις άλλαξαν πολιτικά πρόσωπα επίσης το μόνο όμως που δεν άλλαξε είναι οι πολιτικές απέναντι στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που όχι μόνο δεν βοηθήθηκαν , απεναντίας μας επιβάρυναν μας λοιδόρησαν και εν τέλει μας υπερφορολόγησαν λες και εμείς ευθυνόμαστε για την κατάντια ενός ήδη σάπιου συστήματος. Το μείγμα πολιτικής ίδιο: Φόροι-Φόροι-φόροι.

Η έξοδος από τα μνημόνια μόνο εικονική φαντάζει όταν η μεσαία τάξη έχει ουσιαστικά καταργηθεί, οι κατασχέσεις έχουν ξεκινήσει, η ρευστότητα μοιάζει με ανέκδοτο, οι αποποιήσεις κληρονομιάς και το κίνημα “δεν κληρονομώ” μεγαλώνει ραγδαία με περιουσίες χρόνων να χάνονται σε μια μέρα και η πλειοψηφία των πολιτών να ζητιανεύει για ένα επίδομα. Όλα αυτά τα επιδόματα μοιάζουν σαν μάνα εξ ουρανού για έναν λαό που ήταν ανέκαθεν κυρίαρχος και περήφανος και δεν τα είχε ποτέ ανάγκη.

Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο καλούμαστε και όλοι εμείς ο καθένας από το δικό του μετερίζι να παλέψει για το καλό της οικογένειας του και της πατρίδας του. Ο αγώνας άνισος και ίσως χαμένος πριν καλά καλά ξεκινήσει όμως όπως λένε και οι παλαιότεροι « Η μόνη χαμένη μάχη είναι αυτήν που δεν δόθηκε ποτέ» Ο εμπορικός σύλλογος Χανίων μέσα σε όλη αυτή την ατμόσφαιρα καλείτε να δώσει τις δικιές του μάχες. Καλείτε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μικρών και πολύ μικρών εμπόρων καλείτε να καταδικάσει τα κακώς κείμενα τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο και καλείτε να δημιουργήσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τις τοπικές επιχειρήσεις. Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2018 και την αλλαγή διοίκησης καλεστήκαμε να αλλάξουμε γραμμή και ρότα για το σύλλογο μας. Οι συνάδελφοι προτίμησαν μια διοίκηση  χωρίς κομματικό χαρακτήρα και με ξεκάθαρο πρόγραμμα και ταυτότητα. Σε 8 μήνες προσπαθήσαμε να κάνουμε αρκετά αλλά με επιτυχία και άλλα με λιγότερη αποτελεσματικότητα. Μα πάνω απ’ όλα προσπαθήσαμε να δώσουμε μια καλύτερη και πιο προσιτή εικόνα ενός συλλόγου που είναι για όλους ανεξάρτητα από το «κόμμα» που ψηφίζουν στις εκλογές. Είμαστε περήφανοι γιατί ποτέ δεν εξυπηρετήσαμε και ποτέ δεν βάλαμε μέσα στο συμβούλιο κομματικές γραμμές και θέσεις από κανέναν. Έτσι πρέπει να είναι και ο συνδικαλισμός αγαπητοί συνάδελφοι στις μέρες μας.

Οι δράσεις λοιπόν που υλοποιήθηκαν μέσα σε αυτούς τους 8 μήνες είναι οι παρακάτω:

 1. Συνάντηση με Αστυνομικό διευθυντή κύριο Λυμπινάκη και παρουσίαση των αιτημάτων του συλλόγου. Μεταξύ αυτών παραεμπόριο-επαιτεία-αστυνόμευση και κυκλοφορικό στις άμεσες προτεραιότητες για το 2019
 2. Συνάντηση με την διευθύντρια εφορίας Χανίων κυρία Μπαχουντάκη Ιωάννα και σε συνεργασία με την ΟΕΒΕΝΧ και παρουσίαση των αιτημάτων μας για προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, ακατάσχετο λογαριασμό και άλλα πολλά που αφορούν κυρίως αρμοδιότητες της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών. Αποστολή των αιτημάτων στα αρμόδια όργανα του Υπουργείου
 3. Διοργάνωση εκδήλωσης για βράβευση της καλύτερης βιτρίνας μέσα στην περίοδο των Χριστουγέννων που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία.
 4. Σπιτάκι του Αη Βασίλη. Καταφέραμε σε συνεργασία με ιδιώτη να στολίσουμε το σπιτάκι του Αη Βασίλη στην περιοχή του κάτωλα και να αποτελεί ένα όμορφο στολίδι για τους περαστικούς και τα παιδάκια όπως και να τοποθετήσουμε ένα Άγιο Βασίλη για τις μέρες των Χριστουγέννων που μοίραζε καραμέλες και δώρα στα παιδάκια. Επίσης υπήρχε μουσική στο σπιτάκι όλες τις ημέρες των εορτών
 5. Συνάντηση με την Δημοτική αρχή για πλήθος αιτημάτων που αφορούν κοινόχρηστους χώρους-εορταστικές εκδηλώσεις-στολισμούς και λοιπές εκδηλώσεις για αναβάθμιση της πόλης μας στις εορταστικές κυρίως ημέρες Χριστουγέννων και Πάσχα.
 6. Συνάντηση με Αντιπεριφερειαρχη κύριο Απόστολο Βουλγαράκη για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του και μεταφορά σειράς αιτημάτων μας.
 7. Αναβαθμίσαμε το website του συλλόγου μας www.esx.gr
 8. Αναβαθμίσαμε την επικοινωνία με τα μέλη μας αφού επικαιροποιήσαμε τα mail τους και τα τηλέφωνα τους.
 9. Κόψαμε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα μας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Νεώριο Μώρο με απόλυτη επιτυχία και με έσοδα για το σύλλογο περίπου 2400 ευρώ καθοριστικής σημασίας για την βιωσιμότητα του συλλόγου
 10. Διεκδικήσαμε αιτήματα για τις τοπικές επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις φοβερές πλημμύρες του Φεβρουαρίου στον τόπο μας και πιέσαμε προς την καταβολή αποζημιώσεων και το πάγωμα φορολογικών υποχρεώσεων προς τις επιχειρήσεις του τόπου μας.
 11. Αποστείλαμε ρούχα και παπούτσια σε τρόφιμους στις φυλακές τις Αγιάς σε ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη.
 12. Παρακολουθούμε μηνιαία την κίνηση του τζίρου των επιχειρήσεων της πόλης μας με δείγμα αναβαθμισμένο και μεγαλύτερο από τα προηγούμενα χρόνια ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα τα βγάζουμε με δελτίο τύπου το 1ο δεκαήμερο κάθε μήνα.
 13. Διοργάνωση της Black Friday με επιτυχία και συμμετοχή πολλών χανιώτικών επιχειρήσεων στο εγχείρημα.
 14. Στήριξη των αγροτών στα δίκαια αιτήματά τους την περίοδο των κινητοποιήσεων τους.

Επίσης πέρα από αυτά στο άμεσο μέλλον έχουμε σκοπό

 1. Ενεργοποίηση του προγράμματος «Συμμετέχω» το οποίο προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις τοπικές επιχειρήσεις με εκπτώσεις όλο το χρόνο για τρίτεκνους φοιτητές ανέργους πολύτεκνους και ΑΜΕΑ. Μια δράση με πραγματικά πλεονεκτήματα έναντι των πολυεθνικών αφού συμμετέχουν μόνο τοπικές επιχειρήσεις και όχι πολυεθνικές και μεγάλα καταστήματα. Επίσης είναι μια δράση που δείχνει το κοινωνικό πρόσωπο των τοπικών καταστημάτων απέναντι σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη.
 2. Ενεργοποίηση των προγραμμάτων ΛΑΕΚ με τουλάχιστον 2 σεμινάρια για το 2019. Να σας υπενθυμίσουμε ότι τα ΛΑΕΚ είχαν δυστυχώς καταργηθεί από την προηγούμενη διοίκηση με καταστροφικά δυστυχώς αποτελέσματα για τον σύλλογο και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις.
 3. Λευκή Νύχτα: Μέσα στα σχέδια μας είναι η πραγματοποίηση της Λευκής Νύχτας ενός event που πραγματοποιείτε ήδη από πολλούς εμπορικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα και σκοπεύει στην τόνωση της αγοράς για μια μέρα όπου τα καταστήματα μένουν ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ με διάφορα events συναυλίες κληρώσεις δώρων κλπ
 4. Συναντήσεις με τοπικούς φορείς (Νέα δημοτική Αρχή, Περιφέρεια κλπ για μεταφορά των αιτημάτων μας και εντονότερη διεκδίκηση αυτών )
 5. Καλέσματα συναδέλφων ανά περιοχή αλλά και ανά αντικείμενο πώλησης, με σκοπό την καταγραφή εξατομικευμένων προβλημάτων.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να γίνει δίχως την δική σας δύναμη δίχως την δική σας συμμετοχή. Η μαζικότητα του συλλόγου μας είναι που δίνει το έναυσμα και το κύρος να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα δηλαδή την επιβίωση μας για το καλό του τόπου μας των οικογενειών μας.

Σας ευχαριστούμε πολύ

Ο Πρόεδρος                                                                                  Ο Γραμματέας

Τοπολιανάκης Γιώργος                                                                Μπαρμπόπουλος Παναγιώτης