Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΜΙΚΡΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

 

Προς : Υπουργό Οικονομίας , Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού

κ.Σταθάκη Γεώργιο

Κοινοποίηση: Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή

κ. Παπαδεράκη Αντώνιο

Κόμματα

Βουλευτές Χανίων

Πρόεδρο Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας

κ.Κορκίδη Βασίλειο

Πρόεδρο Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης

κ.Κουμαντάκη Εμμανουήλ

                          Πρόεδρο Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν.Χανίων

 κ.Παυλάκη Ιωάννη

Θέμα: Φορολογία μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων.
Η κυβέρνηση αποδεικνύει για μια ακόμη φορά τις πραγματικές στοχεύσεις της. Ο διάλογος για το ασφαλιστικό, η περιβόητη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, είναι μια πρόφαση για να κρύψει τα σκληρά μέτρα με τα οποία έχει συμφωνήσει.

Σκοπός της είναι η χρηματοδότηση και η στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Φορολογικό, ασφαλιστικό, αναπτυξιακός νόμος, κόκκινα δάνεια, πακέτα Γιούνκερ κλπ όλα είναι στη διάθεση του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτή είναι η στρατηγική της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ για επιστροφή στην ανάπτυξη. Αυτή είναι η πολιτική την οποία εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις ως τώρα για να στηρίξουν την κερδοφορία των λίγων, ματώνοντας μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους.

Οι αυτοαπασχολούμενοι ,οι μικροί έμποροι που βρίσκονται σε δεινή θέση αυξήθηκαν δραματικά την περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα. Η εκδήλωση της κρίσης και οι συνέπειές της έχουν οδηγήσει στην καταστροφή τις μικρές επιχειρήσεις. Συγχρόνως, η τεράστια άδικη φορολογία και οι δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές σε συνδυασμό με τη δραματική συρρίκνωση του κύκλου εργασιών, συνέπεια της κρίσης, έχουν οδηγήσει όσες μικρές επιχειρήσεις καταφέρνουν και επιβιώνουν να αντιμετωπίζουν μεγάλα χρέη προς το Δημόσιο, κυρίως την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Συγχρόνως, είναι υπερχρεωμένοι προς τις τράπεζες για δάνεια που έλαβαν και σήμερα αντικειμενικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν.

Το ιδιωτικό χρέος των νοικοκυριών πήγε στα ουράνια (107 δις ευρώ στις τράπεζες, 80 δις στην εφορία, 28 δις στα ασφαλιστικά ταμεία), καθιστώντας αδύνατη την καθημερινή επιβίωση για χιλιάδες οικογένειες.
Η προαναφερθείσα πολιτική είναι μέτρο φορολογικής απομύζησης των αυτοαπασχολούμενων, αλλά και συμβάλλει στην προώθηση της συγκέντρωσης του κεφαλαίου. Μέσα απ’ την επιβολή τεράστιας φορολογικής επιβάρυνσης και την αυτόματη υποχρεωτική είσπραξή της, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις τους ωθούνται εκτός αγοράς, με στόχο να διευκολυνθούν τα μεγαθήρια του κλάδου.

Απαιτούμε τα παρακάτω :

1. Την θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους ελευθέρους επαγγελματίες 20.000 ευρώ, προσαυξημένου κατά 5.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος.
2. Την δυνατότητα ρύθμισης ( 100 δόσεις ) για χρέη σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες χωρίς τόκους και προσαυξήσεις και για ποσό που να αντιστοιχεί στο 20% του ετήσιου εισοδήματος.
3. Την επιβολή προστασίας της πρώτης κατοικίας και των μέσων και εμπορευμάτων της εργασίας μας.

Με εκτίμηση

                                Ο Πρόεδρος                                                         Η Γενική Γραμματέας                         Βουρλάκης Νίκος                                                        Μπινιά Ιωάννα