Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Για την πώληση του αεροδρομίου Χανίων

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Το Δ.Σ του  Εμπορικού συλλόγου Χανίων στην συνεδρίαση του στις 10-2-2017 ασχολήθηκε με  την πώληση σε ιδιώτες  του αεροδρομίου Χανίων καθώς  και τις επιπτώσεις που θα έχει στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Η ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων μεταξύ αυτών και των Χανίων( Δασκαλογιάννης ) οδεύει προς την ολοκλήρωση της πώλησης  τους εν μέσο αντιδράσεων . Αντιδράσεις που φάνηκαν σε πρόσφατες συσκέψεις ,παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις για την  πώληση-αξιοποίηση  του αεροδρομίου .

Η πώληση  αεροδρομίων, λιμανιών και σιδηροδρόμων  αποτελεί  μέρος μιας συνολικότερης πολιτικής  ιδιωτικοποιήσεων προς όφελος των μονοπωλίων ντόπιων και ξένων με  στόχο  να βρουν διέξοδο τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια , να επενδυθούν  σε νέους τομείς  για   την αύξηση της κερδοφορίας  και της ανταγωνιστικότητας τους .Οι πολιτικές της  σημερινής κυβέρνηση, όπως και των προηγούμενων έχουν στόχο  να μετατρέψουν  την Ελλάδα σε κόμβο ενεργειακό και μεταφορικό προς όφελος των κερδών των μονοπωλίων.  Γι’ αυτό έχουν ειδικό, σημαντικό βάρος οι ιδιωτικοποιήσεις σε τομείς της Ενέργειας και των Μεταφορών, καθώς και οι υποδομές που συνδέονται με αυτούς τους τομείς . Χρόνια τώρα  τα ντόπια μονοπώλια  στην Ελλάδα σε συνεργασία με τα ξένα και συμμετέχουν  και κερδίζουν από το πλιάτσικο σε βάρος των εργαζομένων , των  μικρών έμπορων και αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών.

Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση θα έχει  αρνητικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους των αεροδρομίων, με μειώσεις προσωπικού και μισθών, αλλά και συνολικά στις εργασιακές σχέσεις-εντατικοποίησης της εργασίας, Παράλληλα  επηρεάζονται  και τα  κυριαρχικά δικαιώματα, αφού ο έλεγχος των αεροδρομίων περνά σε ιδιώτες . Ταυτόχρονα, δεν αποκλείεται η επιδείνωση της ασφάλειας των πτήσεων λόγο μείωσης του κόστους .Το σίγουρο είναι ότι ο λαός θα πληρώσει αδρά για κάθε υπηρεσία  όπως στα εισιτήρια, αφού θα αυξηθούν τα τέλη. Η προοπτική  να  δημιουργηθεί εμπορικό κέντρο θα έχει  αρνητικές συνέπειες για τον κλάδο του λιανεμπορίου στον τόπο μας.  Όλα αυτά με τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις πολυεθνικές  να θησαυρίζουν…Οι πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων και της Ε.Ε. που ιδιωτικοποιούν  τμήματα  του δημόσιου τομέα είναι οι ίδιες που κόβουν μισθούς και συντάξεις ,είναι οι ίδιες που υπηρετούν την δράση και γιγάντωση των μονοπωλίων που έχουν σαν  αποτέλεσμα την φτωχοποίηση του λαού  ,το κλείσιμο των μικρών έμπορων και αυτοαπασχολούμενων.

Θέση μας είναι ότι τα αεροδρόμια ,οι μεταφορές, η ενέργεια κ.α. πρέπει να είναι δημόσια περιουσία .Αρκετά έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός για αυτά. Πρέπει λοιπόν να είναι δημόσια να εξυπηρετούν τον λαό στην καθημερινότητα του με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες του και την ασφάλεια του.

Με εκτίμηση

                                                             

    Ο Πρόεδρος                                                                          Η Γενική Γραμματέας

Βουρλάκης Νίκος                                                                              Μπινιά Ιωάννα