Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Απαντήσεις περί Αγροτικού Αυγούστου από τον Ε.Σ.Χ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Διαβάζουμε και ακούμε τις τελευταίες ημέρες κατηγορίες για παρεμβάσεις και ευθύνες του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων  σε ότι αφορά την διοργάνωση του φετινού Αγροτικού Αυγούστου, με αποκορύφωμα άρθρο στον ενημερωτικό ιστότοπο zarpanews με τίτλο « Το ΕΒΕΧ και ο ΕΣΧ υποβαθμίζουν τον Αγροτικό Αύγουστο» αλλά και σχετική επιστολή του Κου Ρίγλη στα Χ.Νεα με παρόμοιο σκεπτικό. Μάλιστα στα δημοσιεύματα αυτά, ο Αγροτικός Αύγουστος παρουσιάζεται ως μια ιδανική εκδήλωση που μόνο καλά φέρνει στα Χανιά και στους παραγωγούς, αψεγάδιαστη και χωρίς να δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα στις στεγασμένες τοπικές επιχειρήσεις..  Ο δε Κος Ρίγλης «μαντεύει» κιόλας τις εισπράξεις των στεγασμένων εμπόρων, γράφοντας με σιγουριά ότι δεν αυξήθηκαν το φετινό πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου ( γεγονός που ακόμα και εάν συνέβη, προφανώς οφείλεται στα capital controls και την πολύ μειωμένη κάθοδο Ελλήνων τουριστών).

Κε Ρίγλη & Κε Παππά, ασχέτως με το πώς προσπαθείτε να το παρουσιάσετε, το γεγονός είναι ότι ο μέχρι πέρυσι Αγροτικός Αύγουστος ήταν μια εμποροπανήγυρις όπου μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων που συμμετείχαν δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με τα τοπικά προϊόντα, φτάνοντας σε σημείο να πωλούνται από χαλιά και μαξιλάρια έως μικροσυσκευές και καλλυντικά. Ακόμα και οι παραγωγοί τοπικών προϊόντων όμως, ανταγωνίζονταν με αθέμιτους όρους ( τιμές χονδρικής, μη έκδοση αποδείξεων κλπ), τις νόμιμες στεγασμένες επιχειρήσεις-πολλές εκ των οποίων ήταν και δικοί τους πελάτες. Υπενθυμίζουμε επίσης την «κοινή υπουργική απόφαση ΚΙ-3508 που ορίζει σαφώς την «απαγόρευση λιανικής πώλησης εκθεμάτων εντός του εκθεσιακού χώρου κατά την διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης» κατά συνέπεια δεν θα έπρεπε καν να γίνονται οποιασδήποτε μορφής πωλήσεις εκεί.

Κύριοι, ο Ε.Σ.Χ είναι υπέρ των τοπικών προϊόντων, υπέρ του Αγροτικού Αυγούστου αλλά και υπέρ των νόμιμων, στεγασμένων επιχειρήσεων που ως μέλη του οφείλει να υπερασπίζεται. Από την πρώτη στιγμή που εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας για την μορφή που είχε πάρει ο Α.Α.- κυρίως από την προηγούμενη δημοτική αρχή-, ταυτόχρονα είχαμε υποβάλλει και τις προτάσεις μας για το πώς μπορούσε να εξελιχθεί σε μια πραγματική εκδήλωση προβολής των τοπικών προϊόντων και παραγωγών που θα βοηθούσε και εκείνους αλλά και τους πελάτες τους ( τοπικές επιχειρήσεις), να επιδείξουν και να πωλήσουν τα Κρητικά προϊόντα. Είναι δε αστείο, να διαμαρτύρεται ο Κος Ρίγλης για την φετινή –άνευ αρμοδιοτήτων-επιτροπή του Α.Α. όταν κάτι χειρότερο είχε πράξει προσωπικά εκείνος ως υπεύθυνος των προηγούμενων επιτροπών Α.Α. καλώντας μας στην πρώτη συνάντηση μόλις ανάλαβε και αφού είδε ότι εκφράζαμε διαφορετικές από τις δικές του απόψεις, μην καλώντας μας ποτέ ξανά.

Τελειώνοντας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους συντάκτες των παραπάνω άρθρων για την ανάδειξη της δυνατότητας παρεμβάσεων του ΕΣΧ , παρεμβάσεις όμως που εν προκειμένω για τον Α.Α. έγιναν με γνώμονα την ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ αυτού με συγκεκριμένες προτάσεις που δυστυχώς αγνοήθηκαν και σε καμία περίπτωση την ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ του θεσμού όπως μας κατηγορούν. Ενός θεσμού που όντως αποτελεί γιορτή και πολιτιστικό γεγονός για τα Χανιά  και που ελπίζουμε να βρει τον δρόμο του και να γίνει μια εκδήλωση αντάξια των Χανίων και αυτών που αντιπροσωπεύει με συμπαραστάτες φυσικά, όλους εμάς.