Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Σχετικά με τον κανονισμό παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Χανίων

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

 

ΧΑΝΙΑ  16/6/2017

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον κανονισμό παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Χανίων, έχει να σημειώσει τα εξής:

Έγκαιρα σαν Εμπορικός Σύλλογος  είχαμε διαμορφώσει άποψη επί του τότε υπό διαβούλευση κανονισμού, η οποία άποψη ήταν και η μόνη που διασφάλιζε τα κοινά συμφέροντα μικροεμπόρων -μικροεπαγγελματιών και του χανιώτικου λαού στην ελεύθερη πρόσβαση στην πανέμορφη πόλη μας, πρώτα αυτών, και μετά των επισκεπτών μας.

Υπενθυμίζουμε τη θέση μας επί του κανονισμού (Αρ.πρωτ.7136 τις 1/12/2016) με γνώμονα ότι μπορούμε να συνυπάρξουμε αρμονικά κάτοικοι – επαγγελματίες –επισκέπτες με σύνεση και αλληλοσεβασμό.

…«Θεωρούμε ότι ,η μη ύπαρξη ολοκληρωμένης μελέτης για το σύνολο της πόλης που σκοντάφτει στην ολοκλήρωση καθορισμού χρήσης γης από το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Χανίων, είναι κομβικής σημασίας για την εφαρμογή του προτεινόμενου κανονισμού».

«Πρέπει να υπάρξει ίση μεταχείριση και ξεκάθαρο πεδίο δραστηριοποίησης είτε από την χρήση τραπεζοκαθισμάτων είτε από την εναπόθεση εμπορευμάτων με ισονομία για όλους τους δρόμους».

«Επίσης να γίνει ξεκάθαρο το που ορίζονται ως περιοχές αμιγώς κατοικίας και εκεί να μην δίνεται καμία άδεια κατ εξαίρεση, που έτσι αλλάζει τον χαρακτήρα της παλιάς πόλης από κατοικημένης περιοχής».

Η διαμόρφωση αυτής της θέσης έγινε μετά από συζήτηση στα όργανα του Συλλόγου μας, έπειτα από επαφές και συζητήσεις που κάναμε με αρκετούς συναδέλφους και της «παλιάς» αλλά και της «νέας» πόλης.

Επίσης θέλουμε να αναφέρουμε τα  εξής:  

Στις όποιες επί μέρους αδικίες επιφέρει η εφαρμογή αυτού του κανονισμού είμαστε αποφασισμένοι με συλλογικό τρόπο μετά από μαζικές διαδικασίες να παλέψουμε για να διορθωθούν.

Αυτή η αποφασιστικότητά μας, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν έχει καμία σχέση με πιέσεις και συμφέροντα που έχουν άλλοι βάλει στόχο να εξυπηρετήσουν, βάζοντας προμετωπίδα συναδέλφους μας που πραγματικά πλήττονται.

Μας προκαλεί εντύπωση η κατάσταση που εξελίσσεται με αφορμή αυτά τα προβλήματα, κατάσταση όπου διάφοροι εχθροί και «φίλοι», με φανερό αλλά και κρυφό τρόπο προσπαθούν για άλλη μια φορά να προωθήσουν την λογική του διαίρει και βασίλευε. Η τελευταία εξαγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας για δημιουργία «Συλλόγου  Καταστηματαρχών Παλιάς Πόλης» μόνο έναν στόχο μπορεί να εξυπηρετήσει: Μια ακόμα διάσπαση στην ενιαία οργάνωση της πάλης  μας, που πρέπει να έχουμε μέσα από τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων.

Γνωρίζουμε πολύ καλά, άλλωστε πολλά έχουν δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο, ότι από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκε η νέα διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων  και έδωσε σε αυτόν αγωνιστικό – μαχητικό προσανατολισμό με βάση τα πραγματικά μας προβλήματα, κάποιοι, λίγοι ενοχλήθηκαν. Ορισμένοι υπηρέτες των μεγαλοσυμφερόντων του εμπορικού κόσμου της περιοχής, που όλα αυτά τα χρόνια το μόνο που έκαναν ήταν να κρατούν το λιβανιστήρι της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής που μας έφερε στο σημερινό χάλι και κατάντια φέρνοντας εκατοντάδες λουκέτα σε εμπόρους και καταστηματάρχες, δεν έπαψαν ποτέ να πριονίζουν τις προσπάθειές μας.

Το ίδιο και σήμερα. Αυτοί που δεν βρίσκουν κουβέντα να πουν για το 3ο και 4ο Μνημόνιο, για την φοροεπιδρομή που μας γονατίζει, για την αύξηση του ΦΠΑ, για τους συνεχιζόμενους πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, για τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, για τα υπέρογκα δημοτικά τέλη (που μόνο η σημερινή διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων  ανέδειξε ως σοβαρό ζήτημα από την αρχή της εκλογής της), είναι οι ίδιοι που σήμερα με ύπουλο και υπόγειο τρόπο προωθούν την δημιουργία αντισυλλόγου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο  του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων  καλεί το σύνολο των μικροεμπόρων και μικροκαταστηματαρχών, ανεξάρτητα από το που βρίσκεται το κατάστημά τους, να συσπειρωθούν γύρω από τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων .Να πυκνώσουν τις γραμμές του, να τον κάνουν πιο μαζικό, να μην αφήσουν κανένα περιθώριο σε όσους επιβουλεύονται την πραγματική ενότητα των συναδέλφων προωθώντας νέους αντισυλλόγους.

Καλούμε τα μέλη του συλλόγου μας να πάρουν μαζικά μέρος στις μαζικές διαδικασίες, και ιδιαίτερα στην ετήσια Γενική συνέλευση που πραγματοποιείται την Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017 και ώρα  18:00 στο κτήριο του ΕΒΕΧ

Τέλος, καλούμε τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολουμένους της πόλης μας   σε συστράτευση απέναντι στις προσπάθειες διαστρέβλωσης και καπήλευσης της αγωνίας πολλών συναδέλφων και καλούμε κάθε μικρομεσαίο συνάδελφό μας, που θεωρεί ότι τον αδικεί ο νέος κανονισμός παραχώρησης κοινόχρηστων  χώρων, να έρθει σε επαφή με τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων , προκειμένου με μαζικές διαδικασίες να διεκδικήσουμε να επισπευτεί η ουσιαστική τροποποίηση του κανονισμού σε περιπτώσεις συναδέλφων που μπορεί πραγματικά να συνυπάρξει η εμπορική δραστηριότητα με την ελεύθερη πρόσβαση.

 

Για το Δ.Σ του Ε.Σ.Χ

 

           Ο Πρόεδρος                                                                      Η Γενική Γραμματέας

Βουρλάκης Νίκος                                                                  Μπινιά Ιωάννα