Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Σχετικά με την σύσκεψη φορέων για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

ΧΑΝΙΑ  14/2/2018

 

 

                                                                                                                                                                                              Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε πλατιά σύσκεψη που οργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων  στο Επιμελητήριο Χανίων  την Δευτέρα  12 Φεβρουαρίου 2018   με θέμα: Οργάνωση –απάντηση των αυτοαπασχολουμένων, των μικρών εμπόρων ,των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών καθώς και των συμμάχων τους,  εργαζομένων και μικρών αγροτών  ενάντια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και στις κατασχέσεις που νομοθέτησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκτός των άλλων ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ν. Χανίων,  ο Πρόεδρος του Σωματείου ΤΑΞΙ Χανίων καθώς και αντιπρόσωποι  από τα Διοικητικά Συμβούλια ( των μηχανικών αυτοκίνητων, των κομμωτών, των λογιστών, των υδραυλικών) .Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων καθώς και οι Πρόεδροι των Σωματείων στα τρόφιμα ,των εμποροϋπαλλήλων και  του επισιτισμού. Ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλογών Ν. Χανίων  και  Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ν. Χανίων καθώς και οι Πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων Κολυμβαρίου και Κρυονερίδας. Ο Πρόεδρος του Σωματείου  Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Χανίων  και αντιπρόσωπος από το Διοικητικό Συμβούλιο  των Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Χανίων.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων  στην ομιλία του τόνισε ότι « οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που ξεκινούν από τη Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας κυβέρνησης δανειστών στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης και συνδέονται με την προσπάθεια των τραπεζών να ξεφορτωθούν ανεμπόδιστα και με πολύ γρήγορες διαδικασίες τα κόκκινα δάνεια.
Ο στόχοι της κυβέρνησης έχουν  πολλούς αποδέκτες.
Αφενός θέλουν γρήγορη «εξυγίανση» των τραπεζών, για αποτελεσματική χρηματοδότηση στις νέες επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων , αφετέρου θέλουν να πετάξουν εκτός «αγοράς»  πολλούς από εμάς τους μικρούς  επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους.

Η απάντηση που πρέπει να δώσει το μαζικό κίνημα πρέπει να είναι στην κατεύθυνση να υπερασπιστούμε  κάθε συνάδελφο αυτοαπασχολούμενο επαγγελματία ,εργαζόμενο που θα βρεθεί στην μέγγενη των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων. Αύριο μπορεί να είναι ο καθένας από μας σε αυτή τη θέση. Δυναμώνοντας τους αγώνες μας και την αλληλεγγύη μπορούμε να τα καταφέρουμε. Τα αιτήματά μας είναι δίκαια, αφορούν την επιβίωση μας, την επιβίωση των οικογενειών μας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Καμιά κατάσχεση, κανένας πλειστηριασμός στην πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη, τα εργαλεία και τα μέσα εργασίας από δάνεια που βρίσκονται στο κόκκινο. Κατάργηση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών για χρέη στον ΟΑΕΕ.
  • Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων για τα χρέη προς τις τράπεζες. Κούρεμα του κεφαλαίου κατά 30% για τους εν ενεργεία αυτοαπασχολούμενους και κατά 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.
  • Επαναφορά του αφορολόγητου για τους αυτοαπασχολούμενους. Ατομικό αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε παιδί. Φορολογία στο πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αύξηση της φορολογίας προοδευτικά στο 45% για το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός που να καλύπτει τις απαραίτητες λειτουργίες κάθε μικροεπιχείρησης.
  • Αποσύνδεση των ασφαλιστικών οφειλών από την πρόσβαση σε παροχές υγείας- πρόνοιας περίθαλψης. Δωρεάν πρόσβαση για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τις οικογένειές τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου Επίδομα τοκετού και επίδομα μητρότητας (6μηνο). Αντίστοιχη μέριμνα για τους παιδικούς σταθμούς σε κάθε δήμο.
  • Αναπλήρωση των απωλειών στις συντάξεις και κατάργηση των νέων αυξήσεων στις εισφορές . Όρια συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες. Σύνταξη με βάση τις καταβεβλημένες εισφορές, για όσους αυτοαπασχολούμενους έχουν συμπληρώσει συντάξιμη ηλικία  και δεν μπορούν να ρυθμίσουν τμήμα ή το σύνολο των οφειλών τους. Οριστική διαγραφή όσων οφειλών απομείνουν.
  • Άμεση νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν τα ωράρια λειτουργίας».

 

Οι παρευρισκόμενοι φορείς στις παρεμβάσεις τους χαιρέτησαν την πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου  Χανίων, καταδίκασαν τα κυβερνητικά μέτρα και συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει δυναμική απάντηση. Όλοι δεσμεύτηκαν ότι θα συνεδριάσουν και θα συζητήσουν  τις προτάσεις του Εμπορικού  Συλλόγου Χανίων  στα Διοικητικά Συμβούλια των φορέων που ανήκουν. Πολλοί  εκπρόσωποι των Σωματείων και οι εκπρόσωποι των αγροτών δήλωσαν την συμμετοχή τους στην κινητοποίηση στις 21/2 στην Εφορία Χανίων .

Κλείνοντας την σύσκεψη  ο Πρόεδρος  του  Εμπορικού Συλλόγου Χανίων κάλεσε τους μαζικούς φορείς να πάρουν αποφάσεις και να συμμετέχουν μαζικά  στο συμβολικό αποκλεισμό της Εφορίας Χανίων στις 21/2,  με το σύνθημα ‘’κάτω τα χέρια από την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη, τα εργαλεία δουλειάς και τους λογαριασμούς’’.

 

Με εκτίμηση

 Ο Πρόεδρος                                                                       Η Γενική Γραμματέας

Βουρλάκης Νίκος                                                                  Μπινιά Ιωάννα