Χανιά 04/07/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: ΕΝΑΡΞΗ  ΘΕΡΙΝΩΝ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ 2022

 

O Εμπορικός Σύλλογος Χανίων ενημερώνει εμπόρους και καταναλωτές ότι σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 1 ν. 4177/2013, οι θερινές εκπτώσεις έτους 2022, θα ξεκινήσουν την Δευτέρα, 11 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως και την Τετάρτη, 31 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται συμπληρωματικά, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να είναι ακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο της παρ. 1 άρθρου 3 της Υπουργικής Απόφασης 56885/10-11-2014 «κατά τη διενέργεια εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης».  Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η αναγραφή παλιάς και νέας τιμής είναι επιβεβλημένες, ενώ το ποσοστό έκπτωσης έρχεται συμπληρωματικά και όχι μόνο του.

Με βάση τον Νόμο 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την  πρώτη  Κυριακή  κατά την έναρξη  της θερινής περιόδου  των  εκπτώσεων, ήτοι την  Κυριακή  17  Ιουλίου  2022  στο  προαιρετικό  πλαίσιο  ωραρίου  11:00 – 20:00.

Ο Εμπορικός Σύλλογος  Χανίων  καλεί  τους  καταναλωτές  να στηρίξουν  τα  τοπικά καταστήματα. Οι  Χανιώτες  έμποροι  πέραν των ανταγωνιστικών τιμών  διαθέτουν επάρκεια  και υψηλή ποιότητα προϊόντων όπως  και προσωπική ευελιξία  στη συναλλαγή τους  με το καταναλωτικό κοινό . Συνεπώς  οι Χανιώτες  θα  έχουν  την  ευκαιρία για  «έξυπνες» αγορές  από  επιχειρήσεις  του τόπου μας .

ΖΩ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ…ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

 

Με εκτίμηση

 

       

             Η    Πρόεδρος                                                       Ο Γενικός Γραμματέας

 Κυριακάκη Θεοδώρα                                                       Χουδαλάκης Αριστείδης