Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Λίγα σε πολλούς και όχι πολλά σε λίγους. Ρευστότητα για όλους με δίκαιο τρόπο.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Αρ.πρωτ:7872                                                                                                 Χανιά 21/5/2020

 

Προς : Υπουργό Ανάπτυξης  και Επενδύσεων      κ. Άδωνη Γεωργιάδη

Υπουργό Οικονομικών  κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Κοιν: Βουλευτή Χανίων

κα Ντόρα Μπακογιάννη

Βουλευτή Χανίων

κ.Μανούσο Βολουδάκη

 Βουλευτή Χανίων

κ.Βασίλη Διγαλάκη

 Βουλευτή Χανίων

κ.Παύλο Πολάκη

ΕΣΕΕ

ΜΜΕ

Θέμα: Λίγα σε πολλούς και όχι πολλά σε λίγους. Ρευστότητα για όλους με δίκαιο τρόπο.

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί, Βουλευτές

Σαν εμπορικός σύλλογος Χανίων οφείλουμε να επισημάνουμε τις καθοριστικές στιγμές που περνάει το λιανεμπόριο στην παρούσα φάση, και να τονίσουμε πόσο σημαντικό είναι να δοθεί η απαραίτητη βοήθεια σε θέματα ρευστότητας σε όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Κατόπιν τούτου, οφείλουμε να στηλιτεύσουμε το γεγονός πως το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής ενέχει μια τεράστια αδικία: Αποκλείει όλους τους αυτοαπασχολούμενους που δεν έχουν εργαζόμενους. Είναι πάρα πολλές αυτές οι επιχειρήσεις που πραγματικά έχουν ανάγκη αυτά τα χρήματα για να μπορέσουν να κινηθούν και να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες. Είναι σωστό λοιπόν να εντάξετε και αυτές τις επιχειρήσεις στο συγκεκριμένο μέτρο ενίσχυσης ρευστότητας.

Επίσης τα δάνεια μέσω του ΤΕΠΙΧ 2 θα πρέπει να αξιοποιηθούν όσο γίνετε περισσότερο και αυτό σημαίνει να δοθούν λίγα σε πολλούς και όχι πολλά σε λίγους. Μόνο έτσι θα στηριχθούν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Τα τραπεζικά κριτήρια που κάποιες τράπεζες χρησιμοποιούν είναι κατά την γνώμη μας απαράδεκτα και οφείλετε να παρέμβετε για να διοχετευτεί η ρευστότητα εκεί που πρέπει και εκεί που υπάρχει ανάγκη.

Ακόμα είναι επιτακτική η ανάγκη το μέτρο μείωσης ενοικίου κατά 40% να επεκταθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους για όλες όσες επιχειρήσεις επλήγησαν από την πρωτοφανή κρίση.

Τέλος θεωρούμε απαραίτητο να υπάρχει εκ νέου παράταση στις επιταγές (τουλάχιστον 60 ακόμα ημερών) καθώς οι υποχρεώσεις είναι συσσωρευμένες και θα υπάρξουν πολλές επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην πρώτη αυτή παράταση που έχει δοθεί με αποτέλεσμα να σφραγιστούν πληθώρα επιταγών.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα στα δίκαια αυτά αιτήματα των μικρών επιχειρήσεων που είναι καθοριστικά για την επιβίωση τους.

 

Με εκτίμηση

        O   Πρόεδρος                                                                                                      Ο Γενικός Γραμματέας

Τοπολιανάκης Γεώργιος                                                                               Μπαρμπόπουλος Παναγιώτης