Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με την παρούσα, σας ενημερώνουμε ότι υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της ΕΣΕΕ και του Κέντρου Διαμεσολάβησης Πειραιώς (ΚΕ.ΔΙ.Π.).

Το κέντρο παροχής υπηρεσιών Διαμεσολάβησης ΚΕΔΙΠ αποτελεί τον πρώτο πανελλαδικά φορέα κατάρτισης διαμεσολαβητών και έχει συσταθεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ) και τα άλλα δύο επιμελητήρια της πόλης του Πειραιά.

Στόχος της συνεργασίας είναι η προώθηση στον κόσμο της επιχειρηματικότητας του νέου θεσμού της διαμεσολάβησης και η ανάδειξή του ως εναλλακτικού σε σχέση με τα δικαστήρια τρόπου επίλυσης των πάσης φύσεως συμβατικών αμφισβητήσεων, ώστε  οι συνάδελφοι μας να επωφεληθούν από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του.

Στα πλαίσια αυτής της δράσης θα διοργανωθούν ημερίδες, διαλέξεις, σεμινάρια επιμορφωτικά και γενικότερα ότι είναι απαραίτητο για την πληρέστερη ενημέρωση των συναδέλφων επάνω στους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης διαφορών.

Με αφορμή τη παραπάνω συνεργασία θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε για μία ακόμη φορά για το ιδιαίτερο αυτό θεσμό και τα οφέλη που μπορεί να έχει για την μικρή και μεσαία εμπορική επιχείρηση.  Η Διαμεσολάβηση είναι ένας εναλλακτικός τρόπος επίλυσης διαφορών, μέσω του οποίου οι διαφωνούντες μπορούν να επιλύσουν ότι τους χωρίζει, με τη βοήθεια ενός ουδέτερου και αμερόληπτου διαμεσολαβητή.

Η διαδικασία είναι απλή, σύντομη και σχετικά ανέξοδη σε σχέση με την προσφυγή στα δικαστήρια, ενώ χαρακτηρίζεται από αμεσότητα, εμπιστευτικότητα και ευελιξία. Τα μέρη προσπαθούν τα ίδια να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση με αμοιβαίους συμβιβασμούς χωρίς να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Στην ουσία και τα δυο μέρη «κερδίζουν», διατηρώντας έτσι ένα φιλικό κλίμα και διασώζοντας τις επιχειρηματικές τους σχέσεις.

Στη διαμεσολάβηση υπάγονται ιδιωτικές διαφορές, δηλαδή επιχειρηματικές, εργατικές, οικογενειακές αλλά ακόμη και αντικείμενα με ιδιαίτερη εξειδίκευση, όπως διαφορές πνευματικής ιδιοκτησίας, ναυτικού δικαίου κλπ. Το κόστος των υπηρεσιών του διαμεσολαβητή μοιράζεται και στα δυο μέρη, ενώ το κάθε μέρος αναλαμβάνει τα έξοδα του πληρεξούσιού του δικηγόρου, με την οποίο παρίσταται υποχρεωτικά.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αναζητήσει διαμεσολαβητή στον σχετικό κατάλογο πιστοποιημένων διαμεσολαβητών, που τηρείται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στα κατά τόπους κέντρα διαμεσολάβησης.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το δικαίωμα καταφυγής στην δικαιοσύνη δεν χάνεται.  Ο νόμος προβλέπει τη διατήρηση των δικαιωμάτων και προθεσμιών σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης λύσης ώστε να έρθει η υπόθεση στα δικαστήρια.

Η ΕΣΕΕ έχει από καιρού υποστηρίξει ενεργά το νέο αυτό θεσμό και συμμετείχε στην διαμόρφωση του πλαισίου που τον διέπει. Η οικονομική κρίση έχει αυξήσει τις επιχειρηματικές διαφορές και την έλλειψη ρευστότητας, επηρεάζοντας τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, επομένως η εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος είναι αυτό που κάνει τη Διαμεσολάβηση να παρουσιάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ ως ένα ελκυστικό εργαλείο στην υπηρεσία των επιχειρήσεων. Για αυτό το λόγο, σας προτείνουμε εφεξής να προβλέπετε ρητά στις συναλλαγές σας και στις συμβάσεις που υπογράφετε, να εντάσσετε πάντοτε ως όρο και την δυνατότητα υπαγωγής της οποιασδήποτε διαφοράς αναφανεί, στη διαμεσολάβηση .

Επισυνάπτεται στη παρούσα λίστα από το σχετικό κατάλογο πιστοποιημένων διαμεσολαβητών που τηρείται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, με διαπιστευμένους πανελλαδικά Διαμεσολαβητές που έχουν εκπαιδευτεί από το ΚΕΔΙΠ, οι οποίοι μπορούν να ανταπεξέλθουν σε πολύ σύνθετες υποθέσεις που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μας.

Εάν έχετε περαιτέρω ερωτήματα ή απορίες για την όλη διαδικασία και για τις προϋποθέσεις της, παρακαλούμε απευθυνθείτε είτε στην νομική υπηρεσία της ΕΣΕΕ (κα Γεωργία Αγγελιδάκη), είτε απευθείας στο Κέντρο Διαμεσολάβησης Πειραιώς (www.kedip.gr).

 

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ Ν.ΧΑΝΙΩΝ

ΓΡΥΛΛΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΧΑΝΙΩΝ 6976 360059
ΚΟΤΣΙΦΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΧΑΝΙΩΝ 6946 097644
ΚΟΥΚΟΥΒΙΤΑΚΗ ΟΥΡΑΝΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΧΑΝΙΩΝ 6972 460582/ 28210 57070
ΚΟΥΤΣΟΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΧΑΝΙΩΝ 6976 076382
ΜΑΥΡΟΓΕΝΗΣ ΕΥΤΥΧΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΧΑΝΙΩΝ 6944 524996 /28210 45080