Νέο ξεκίνημα για ένα καλύτερο αύριο!

Με τεράστια ανακούφιση ακούσαμε από τα επίσημα χείλη της κυβέρνησης   ότι αίρεται το lockdown στο λιανεμπόριο και επιτέλους η αγορά ξεκινάει και πάλι να λειτουργεί από την Δευτέρα 18/1/21. Επιτέλους το σωστό και δίκαιο έγινε πράξη. Επιτέλους οι φωνές, οι αγωνίες μας και οι αγώνες μας έπιασαν τόπο. Μια καθυστέρηση Read More …

Δυσάρεστος αιφνιδιασμός ακόμα μια φορά.

Σαν  Εμπορικός σύλλογος Χανίων ευχόμαστε ολόψυχα καλή χρόνιά με υγεία σε όλους και με την ευχή το 2020 να αποτελεί σύντομα μια σκοτεινή ανάμνηση για όλους τους εμπόρους αι επιτηδευματίες. Δυστυχώς  τα πρώτα νέα του 2021 δεν είναι ιδιαίτερα καλά καθότι με απόφαση της κυβέρνησης επανέρχονται τα μέτρα πριν την 14η Δεκεμβρίου με αποτέλεσμα από αύριο, Κυριακή 3 Ιανουαρίου και 6:00 το πρωί, μέχρι τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας 11 είχαν σταδιακά επιτραπεί πριν από τα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα, σταματά η «παράδοση εκτός» (clickaway) στα εμπορικά καταστήματα, η λειτουργία βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ και οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος. Σύμφωνα με την κυβέρνηση το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί μέτρο άμυνας ώστε να οδηγηθούμε σταδιακά στο άνοιγμα των σχολείων την 11η Ιανουαρίου.

Ο θάνατος του εμποράκου

Μοιάζει με ψέμα αλλά είναι αλήθεια! Δυστυχώς για ακόμα μια φορά εμείς θα πληρώσουμε τα σπασμένα! Για ακόμα μια φορά ο εμπορικός κόσμος και οι μικροί επιτηδευματίες θα καταστραφούν για να ξεπεράσουμε και αυτήν την κρίση.

Τα λόγια κάπου εδώ στερεύουν όπως στερεύει και η υπομονή όλων όσων ασχολούνται με την λιανική πώληση. Μετά από 10 χρόνια αλλεπαλλήλων μνημονίων και φοροεισπρακτικών πολιτικών η κρίση covid-19 με το τελευταίο lockdown μας σπρώχνει όλους στο γκρεμό.

¨ Κάλεσμα στους πολίτες των Χανίων ¨

Όλοι μαζί τους τελευταίους μήνες ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις που πλησιάζουν στην κυριολεξία τα όρια της επιστημονικής φαντασίας σε σενάριο τρόμου. Οι υγειονομικές  επιπτώσεις της πανδημίας εκρηκτικές και σε συνδυασμό με τις οικονομικές φτιάχνουν ένα κοκτέιλ που είναι απίστευτα δύσκολο να το διαχειριστούν οι κυβερνήσεις αλλά και οι κοινωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Λίγα για πολλούς και όχι πολλά σε λίγους

Σε συνέχεια του δελτίου τύπου που ανακοινώσαμε την Τρίτη 13/10/20 είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε ξανά, καθότι με τις νεότερες εξαγγελίες απ’ ότι φαίνεται  δεν εισακούγεται  δυστυχώς η φωνή των μικρών επαγγελματιών,  βιοτεχνών,  εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων.

Για το περιβόητο λοιπόν πρόγραμμα της περιφέρειας   «μη επιστρεπτέα προκαταβολή» ανακοινώθηκαν  από την Περιφέρεια Κρήτης,  την Τετάρτη 14/10  διευκρινήσεις και αλλαγές σχετικά με την προκήρυξη του προγράμματος.

Κοινή ανακοίνωση για το πρόγραμμα “μη επιστρεπτέας”

Σαν Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Χανίων και σαν Εμπορικός Σύλλογος Χανίων είχαμε τοποθετηθεί εξ αρχής για τις τραγικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης του covid-19 και έχουμε επανειλημμένως ζητήσει την συμβολή της πολιτείας ώστε να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Δυστυχώς για τα Χανιά και τη Κρήτη γενικότερα οι οικονομικές συνέπειες αυτής της κρίσης είναι περισσότερο εμφανείς καθότι σχετίζονται άμεσα με το τουριστικό προϊόν που πλήγηκε σε τεράστιο βαθμό την φετινή χρονιά.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 13/10/20 ΚΑΙ ΩΡΑ 18:30 ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Σαν Εμπορικός σύλλογος Χανίων από την αρχή τοποθετηθήκαμε ξεκάθαρα για την σημασία της υγειονομικής κρίσης και την ανάγκη πάνω απ όλα να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή. Έτσι όλες οι κινήσεις που έγιναν εξ’ αρχής ήταν σε αυτήν την κατεύθυνση και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία από την πλευρά της κυβέρνησης και πάνω απ’ όλα του κόσμου που συμμορφώθηκε απόλυτα στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Η «οδύσσεια» ενός Χανιώτη επιχειρηματία που ήταν μπροστά από την εποχή του και βρέθηκε απέναντι σε ένα οπισθοδρομικό κράτος.

 Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων εκφράζει την συμπαράσταση του στον ιδιοκτήτη του καταστήματος KANNABISHOP Σεραφείμ Κανδύλα για την μακροχρόνια δικαστική διαμάχη του με το Ελληνικό δημόσιο. Να θυμίσουμε ότι το 1998 το τμήμα δίωξης ναρκωτικών συνέλαβε τον ιδιοκτήτη του καταστήματος KANNABISHOP Σεραφείμ Κανδύλα με την κατηγορία της διαφήμισης ναρκωτικών και κατέσχεσε το σύνολο των εμπορευμάτων του καταστήματος.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΣΧ ΜΕ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη και ώρα 10:00 το πρωί συνάντηση του προεδρείου του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων και μελών του συλλόγου  με τον αντιδήμαρχο οικονομικών κ Αλόγλου Αναστάσιο και την διευθύντρια της οικονομικής υπηρεσίας  κ Μποναλάκη Δέσποινα για θέματα που αφορούν κυρίως τα δημοτικά τέλη, την ανταποδοτικότητα  τους καθώς και τις ανισότητες  που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια ειδικά σε κάποιες κατηγορίες επαγγελματικών κυρίως  χώρων. Ο κ Αλόγλου μας ανέλυσε την οικονομική κατάσταση του Δήμου ειδικά με την εξέλιξη της πανδημίας και τις κινήσεις που έχουν ήδη γίνει για την ελάφρυνση των επιχειρήσεων της πόλης μας.  Σαν Εμπορικός σύλλογος Χανίων τονίσαμε πως ειδικά τώρα είναι πολύ σημαντικό να γίνουν κινήσεις ελάφρυνσης των δημοτικών τελών στους επαγγελματικούς χώρους αφού η διαδικασία διόρθωσης τετραγωνικών είναι σε εξέλιξη και θα αποφέρει βραχυπρόθεσμα έσοδα στο Δήμο. Παρουσιάστηκε σύγκλιση απόψεων και  γενικά έγινε απόλυτα αντιληπτό ότι μόνο με ανοιχτές επιχειρήσεις  ο Δήμος θα έχει έσοδα και όχι με κλειστές.  Σε αυτήν την κατεύθυνση δεσμεύτηκε ο αντιδήμαρχος ότι σε δεύτερο χρόνο και σε μεταγενέστερη συνάντηση κατά τα τέλη Νοεμβρίου θα γίνει μια προσπάθεια ελάφρυνσης επαγγελματικών κτηρίων σε περιοχές που έχουν ήδη επιβαρυμένους συντελεστές.

Να κηρυχτεί ο νομός Χανίων σε κατάσταση «οικονομικά έκτακτης ανάγκης»

Θέμα: Να κηρυχτεί ο νομός Χανίων σε κατάσταση «οικονομικά έκτακτης ανάγκης»

Σαν Εμπορικός σύλλογος Χανίων είχαμε και έχουμε τονίσει επανειλημμένες φορές πως οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση του covid-19 και πως χρήζουν άμεσης στήριξης από την κυβέρνηση αν αύριο θέλουμε να έχουμε θέσεις εργασίας και ανοιχτά μαγαζιά και όχι λουκέτα και μεγάλα ποσοστά ανεργίας. Και σαν να μην έφτανε όλη η υγειονομική κρίση που συρρίκνωσε τον τζίρο των τοπικών επιχειρήσεων τουλάχιστον κατά 40% μεσοσταθμικά σε σχέση με πέρυσι, ήρθε και η χαριστική βολή από το μερικό lockdown που επιβλήθηκε στην πόλη μας.