Τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιείται στα Χανια η έκθεση προβολής  τοπικών προϊοντων με την ονομασία «Αγροτικός Αύγουστος».   Όλοι αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη προβολής των προϊόντων της Κρήτης στους επισκέπτες και κανείς δεν θα μπορούσε να είναι ενάντιος σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Είναι όμως αυτός ο ρόλος που επιτελεί ο Αγροτικός Αυγουστός; Είναι δηλαδή μια έκθεση τοπικών προιόντων όπου ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να δει, να δοκιμάσει και εάν ασχολείται  με το χοντρεμπόριο η λιανεμπόριο τέτοιων ειδών  να παραγγείλει τα προιόντα αυτά η εάν είναι απλός επισκέπτης να ενημερωθεί από τους παραγωγούς που συμμετέχουν για τα σημεία πώλησης των προιόντων αυτών ώστε να μπορεί να τα αγοράσει την επόμενη ημέρα; Η απάντηση δυστυχώς είναι ΟΧΙ.

Ο Αγροτικός Αύγουστος δεν είναι τίποτε άλλο από μια εμποροπανήγυρη σε πιο εκπλεπτυσμένη μορφή όπου οι παραγωγοί των τοπικών προιόντων ανταγωνίζονται τους ίδιους τους πελάτες τους ( δηλαδή τα σημεία πώλησης των προιόντων τους), στην πιο υψηλή από πλευράς επισκεψιμότητας περίοδο ( άρα και εμπορικότητας) και μάλιστα με όρους αθέμιτου ανταγωνισμού μιας και είναι γνωστό ότι όχι απλά δεν κοβονται αποδείξεις εντός της κατ’ονομασίας έκθεσης αλλά δεν υπάρχουν καν ταμιακές μηχανές στα περίπτερα, έστω για το θεαθήναι. Και όλα αυτά, με τις ευλογίες της νυν Δημοτικής αρχής που εκμεταλεύεται την προσέλευση του κόσμου για να προβάλλει ως επιτυχημένη ενέργεια του Δήμου την εκδήλωση αυτή χωρίς να έχει αποτιμήσει ποτέ την ουσία, δηλαδή το κατά πόσο αυξήθηκαν  οι χοντρικές πωλήσεις των συμμετεχόντων και των τοπικών προϊοντων γενικότερα.

Κυριοι της Δημοτικής αρχής, όπως προαναφέραμε, ο Αγροτικός Αύγουστος εκτός του ότι δεν επιτελεί τους βασικούς σκοπούς μιας έκθεσης  δημιουργεί και πολύ σοβαρό πρόβλημα στις νόμιμες στεγασμένες επιχειρήσεις πώλησης τοπικών προιόντων που περιμένουν εκείνο το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου για να αυξήσουν λίγο τις πωλήσεις τους και ως εκ τούτου θα πρέπει να πάψει να λειτουργεί ως εκδήλωση πώλησης προιόντων. Άλλωστε η κοινή υπουργική απόφαση Κι-3508 είναι ξεκάθαρη και  ορίζει την «απαγόρευση λιανικής πώλησης εκθεμάτων εντός του εκθεσιακού χώρου κατά την διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης». Κατά συνέπεια, πιστεύουμε ότι πρέπει να δωθεί ένα τέλος σε αυτό το καθεστώς και ζητούμε την μη πώληση προιόντων εντός της έκθεσης Αγροτικός  Αυγουστός.